(recept
si oblíbilo 12 návštěvníků)
Úžasná babiččina vánočka
Potřebné ingredience
500 g polohrubé mouky,100 g moučkového cukru a stejné množství másla, lžíce oleje, 2 žloutky, špetka soli, 40 g droždí (klasika - z pekárny), 3/16 litru mléka trochu vanilkového cukru a nastrouhané citronové kůry a 30 gramů nadrobno nakrájených mandlí a 50 g rozinek namočených v rumu, vajíčko na potření s kapkou mléka
Postup přípravy
Do misky dám kvasnice, posypu lžičkou moučkového cukru, kvasnice se rozpustí, přiliju trochu vlahého mléka a lžíci mouky a udělám kvásek. Mezitím rozpustím máslo, nesmí být do těsta horké, po vykynutí kvásku přidám mouku se lžičkou soli, prosátý cukr, žloutky a postupně přilévám zbytek vlahého mléka a rozpuštěného másla, do kterého dám lžíci oleje, nakonec přidám rozinky a mandle. Pořádně vyšlehám, přikryju utěrkou a na teplém místě nechám zkynout. Zkynuté těsto srazím vařečkou a dám opět vykynout, to udělám nejméně 2 x. Upletu vánočku, nechám ještě na plechu nakynout, potřu vajíčkem a posypu mandličkama a dám péct, Zprvu peču prudčeji (200), dopékam při 150 stupních. Povrch vánočky ke konci pečení můžeme chránit pečícím papírem, pokud vám trouba peče víc než zdrávo
Upletená krasavice kyne ještě chvíli na plechu, pak ji potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi,, troubu je třeba předehřát na 200 stupňů
Po vytažení z trouby necháme vychladnout a pak pocukrujeme
Vánoce 2015
Ze stejného těsta, ale bez rozinek, můžete dělat i drobné pečivo - například šátečky
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Arěv52
(upraveno)
14. 4. 2016, 9:49
Nádhera to nemá chybu, vypadá to móóóc dobře.
krišon
(upraveno)
14. 4. 2016, 14:23
@Arěv52
Díky, kynuté těsto má vždy úspěch
johnynka
(upraveno)
20. 12. 2012, 14:30
alenko ukládám a letos prvně zkusím
gonzar
(upraveno)
22. 11. 2010, 19:31
Krásně spletená vánočka.-nádhera. Říkám si, ta je jak od babičky. A u Vás už vnoučátka jsou. Jak se to hned pozná.
krišon
(upraveno)
22. 11. 2010, 19:56
@gonzar
Přesně tak, to jsou léta praxe
chalupnicka
(upraveno)
4. 10. 2010, 19:43
Dobrý receptík a vánočka vypadá báječně
krišon
(upraveno)
14. 4. 2016, 17:34
@chalupnicka
Však ten recept dostala maminka od Viléma Vrabce, a to byla kuchařská veličina